In 2006 is de levensloopregeling ingevoerd. Hierdoor kon je fiscaal vriendelijk brutoloon opzijzetten voor bijvoorbeeld zorgverlof, studie of een sabbatical. In 2011 is besloten om de regeling alweer af te schaffen. In verband met overgangsrecht is de definitieve einddatum 31 december 2021.
Heb je nu nog een regeling lopen dan is de kans dat je veel belasting moet betalen over de waarde van je tegoed. Voor de belastingheffing wordt 1 november 2021 als uitkeringsdatum gezien. Lees hieronder wat je voor de belastingheffing nog kunt doen met de levensloopregeling!
Belasting en de levenslooprekening
Wanneer je een levensloopregeling hebt, mag je doorsparen tot en met 2021. Ook mag je naar eigen behoefte opnemen tot en met 2021. Opname is tegenwoordig ook toegestaan als je geen verlof opneemt. Op het moment dat het geld wordt uitgekeerd, wordt het belast tegen het tarief in box 1. Wat niet is opgenomen voor 1 november 2021 wordt tegen het voor jou geldende belastingtarief belast.
Pensioen tekort? DGA: wat kan je met je levensloopregeling?
Sinds juli 2017 heeft de directeur-grootaandeelhouder (DGA) geen mogelijkheid meer om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Veel DGA’s maakten gebruik van deze mogelijkheid vanwege de fiscale voordelen. Er is een mogelijkheid voor de DGA om het saldo van de levensloopregeling om te zetten in een 2e pijler pensioen. Dit kan alleen wanneer er sprake is van een pensioentekort.
Als je naar aanleiding van deze blog advies wenst over je pensioen of financiële planning, dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen via erik@hertgerspensioenadvies.nl of 0616026504.
Met vriendelijke groet,
Erik Hertgers